Wat is een smeervet?

En wat zit er in een smeervet of smeermiddel? Een smeervet is eigenlijk een 'verdikte olie'. Lagervet bestaat voornamelijk uit een basisolie in een verdikker, aangevuld met additieven (toevoegingen). Door te variëren met deze bestanddelen is het mogelijk om verschillende vetten te produceren voor een brede reeks toepassingen.

 

De basis

Smeermiddel bestaat voornamelijk uit ongeveer 70 tot 95% uit basisolie. Dit kan een minerale of synthetische olie zijn. Een minerale basisolie komt verreweg het meeste voor en is een raffinage product van ruwe olie. Synthetische olie is een product van een aantal complexe chemische transformaties en is geschikt voor hoge of lage temperaturen.

 

De verdikker

Om het vet te kunnen laten functioneren is er een verdikker toegevoegd. Dit beslaat ongeveer 5 tot 30% van het product. Deze verdikker zorgt voor stevigheid en zorgt ervoor dat het product op zijn plek blijft.

Voor meeste lagervetten hebben als verdikker lithiumzeep. Alle andere vetten worden doorgaans voorzien van metaalzeepverdikker. Dit is op basis van lithium, calcium, natrium of aluminium. Calciumzeep is doorgaans goed beschermt tegen zoetwater en zoutwater en kan een temperatuur hebben van  maximaal 80°C. Smeervet op basis van lithium of natrium hebben daarentegen een veel breder temperatuurbereik(tot wel 120°C).

Dan zijn er nog vetten op basis van anorganische verdikkers. Dit zijn vetten met als verdikkers klei, silicagel of bentoniet. Deze niet-zeepverdikkers voorkomen lekkage bij hogere temperaturen én zijn waterbestendig. De polyurea verdikking technology behoort ook tot de anorganische verdikkers en is door additieven uitermate geschikt al multipurpose vet. 

 

Additieven

Additieven zijn chemicaliën en worden toegevoegd om bepaalde eigenschappen te verbeteren. Zo zijn er additieven als anti-corrosie, anti-oxidant-extreme druk (EP) of bijvoorbeeld een vast additief.

Smeermiddelen hebben verschillende samenstellingen en maken zo het type smeermiddel geschikt voor bepaalde bedrijfsomstandigheden waaronder hoge of lage temperaturen, het toerental en de belasting. De basis bij smeermiddelen is over het algemeen een minerale olie en een chemisch verdikkingsmiddel. Het verdikkingsmiddel wordt ook wel aangeduid als ‘metalen zeep’. Smeervet soorten kun je zo onder te verdelen in;

  • Lithium vet - is het meest gebruikte smeervet over de hele wereld en goed voor 75% van de smeertoepassingen in alle industrieën. Dit smeermiddel bestaat uit een Minerale olie, ester olie, polyatomische ester olie of siliconen olie en lithium zeep.
  • Sodium vet (vezelvet) - ook wel natriumvet wordt samengesteld door sodazeep te mengen met additieven en basisoliën (minerale olie). Een dergelijk mengsel verschaft solide afschuifstabiliteit, hoog druppelpunt, uitstekende roestbescherming en goede smering, maar heeft een slechte waterbestendigheid en oxidatiestabiliteit.
  • Calcium vet (cup vet) - Calciumvetten zijn basisvetten met een hoog antiroestvermogen en een hoge waterbestendigheid. Ze hebben een basis van minerale olie.
  • Gemixt vet - is een vet dat bestaat uit verschillende verdikkingsmiddelen. Dit kan een combinatie zijn van Natrium + Calcium zeep, Lithium + Calcium zeep, etc. De basisolie van dit vet kan zowel een minerale als een synthetische olie zijn, afhankelijk van de toepassing.
  • Complex vet - Een speciaal ontwikkeld multifunctioneel smeervet voor alle antifrictie- en lager toepassingen. Dit vet heeft uitzonderlijke stabiliteitsprestaties over een breed en temperatuurbereik en kan langere perioden zonder te smeren aan dan standaard vetten. Complex vet kan bestaan uit de verdikkingsmiddelen Calcium Complex zeep, Lithium Complex zeep, Al Complex. De basisolie is een Minerale olie.
  • Zeepvrij vet - is vet op met een anorganisch verdikkingsmiddel, dit kan zijn  Ureum, bentoniet, koolstof, fluorverbindingen, etc. Zeepvrij vet heeft als basisolie synthetische olie.

Overzicht van additieven in smeervet met hun eigenschappen



“Slechte smering is verantwoordelijk voor meer dan 36% van de vroegtijdige lageruitval”



Het belang van goede smering?

Het toepassen van de juiste smeermiddelen hent de volgende voordelen;

Het toenemen van

• Productiviteit

• Betrouwbaarheid

• Beschikbaarheid en duurzaamheid

• Machine-uptime

• Onderhoudsintervallen

• Veiligheid

• Gezondheid

• Duurzaamheid

Het verminderen van

• Energieverbruik door wrijving

• Warmteontwikkeling door wrijving

• Slijtage door wrijving

• Lawaai door wrijving

• Downtime

• Bedrijfskosten

• Productverontreiniging

• Onderhouds- en reparatiekosten

Smeermiddel verbruik

• Corrosie


 

Bestel hier uw smeermiddelen

Bekijk ons assortiment smeermiddelen op de website en maak een keuze. Staat uw smeermiddel er niet tussen? Neemt u dan gerust contact met ons op. Neem ook een kijkje bij onze andere producten. Voeg de gewenste producten toe aan uw winkelwagen en laat een bestelling achter.

Heeft u behoefte aan advies, of wilt u meer informatie ontvangen over een specifiek product? Neem dan gerust contact met ons op, wij zijn telefonisch bereikbaar via (0)72-561 65 53. Of stel uw vraag via het contactformulier.

 

Ancotech Smeertechniek

Ancotech Smeertechniek bestaat al sinds 1996, en heeft zich in de loop van de tijd ontwikkeld tot een expert op het gebied van smeersystemen, pompen en pomptechnieken in de breedste zin van het woord. Wij helpen grote en kleine bedrijven in verschillende sectoren in binnen- en buitenland met het verbeteren van hun productie output en het reduceren van hun energie- en onderhoudskosten.

Al sinds de start van Ancotech wordt er intensief samengewerkt met onze kwaliteitspartner “Lincoln Industrial", waarvan wij dealer en importeur zijn. Daarnaast werken we samen met gevestigde namen als SKF, Pressol en Graco. Hierdoor is er door de jaren heen een veelzijdig assortiment aan smeertechniek gerelateerden producten. Zo vindt u in ons ruime assortiment verschillende vetspuiten, oliepompen, vetpompen, membraanpompen en legio aan onderdelen en toebehoren.