Overdrukventielen

Ancotech Smeertechniek is specialist in automatische smeersystemen en smeertechniek in het algemeen. Van pompen tot smeernippel hebben zij een breed assortiment componenten en onderdelen op voorraad waaronder Overdrukventielen.

Standaard instaleren en adviseren wij op elk smeersysteem een overdrukventiel. Met een overdrukventiel wordt voorkomen dat de druk boven de maximaal toelaatbare druk van het systeem komt. De maximale druk is afhankelijk van de maximaal toelaatbare druk van de gebruikte pomp en het achterliggende netwerk bestaande uit verdelers, koppelingen, leidingen en slangen.

Werking: de meeste overdrukventielen zijn van het kogel veer principe. Hierbij dicht een kogel met een drukveer een ontlastkanaal af. Wanneer de druk in het systeem groter wordt dan de veerspanning op de kogel zal deze de druk ontlasten door smeermiddel los te laten via het ontlastkanaal. Door gebruik te maken van verschillende drukveer spanningen is er een diversiteit aan overdrukventielen te krijgen met verschillende ontlastdrukken.

Verschillende overdrukventiel modellen en uitvoeringen.

  • T-model voor directe montage op pompelement (1/4G uitgang) van de pomp.
  • Inschroef model.
  • Pijpeind model voor montage met snijringkoppeling.
Bij een smeersysteem waar het overdrukventiel in het zicht is gemonteerd, en het systeem regelmatig visueel wordt gecontroleerd op werking en reservoir niveau, volstaat het gebruik van alleen een overdrukventiel. Ontbreekt het aan regelmatige visuele controle, dan is een drukschakelaar die de maximale druk registreert noodzakelijk. Deze kan een signaal geven op een monitor of direct gekoppeld worden met een lamp voor een lichtsignaal, of een sirene voor een geluidsignaal. Tevens is het daarbij ook mogelijk via de drukschakelaar de pomp uit te schakelen zodat verdere drukopbouw wordt voorkomen.

Al deze overdrukventielen en drukschakelaars levert Ancotech uit voorraad.

De T modellen overdruk ventielen voor directe montage op een pompelement zijn er met een snijringaansluiting voor de leidingmaten 6 & 8mm. En een Push-in aansluiting voor 6mm PA-leiding of HD slang voorzien van een Tweedelige koppeling met 6mm pijpeind voorzien van klemgroef.

De T modellen met 6mm snijringaansluiting overdruk 350 bar zijn ook leverbaar voorzien van een smeernippel voor noodsmering, in een rechtse en linkse uitvoering.

De Inschroef modellen overdruk ventielen hebben een ¼ BSP buitendraad en een M5 inwendige draad om een koppeling voor afvoer leiding aan te kunnen sluiten. Het T stuk met artikel 4010390 is geschikt voor montage van een Inschroef overdruk ventiel in een systeem.

De pijpeind modellen overdruk ventielen hebben een 10mm pijpeind voor directe montage op een snijringkoppeling verbinding.

Richtlijn voor welke overdruk in welke toepassingen;

350 bar - Pompsystemen P203, P205 en P215 waarbij geen gebruik wordt gemaakt van kunststof PA leidingen.
270 bar - Pompsystemen P502, P203 en P205 waarbij gebruik wordt gemaakt van kunststof PA leidingen secundair vanaf de verdeler. Dus niet vanaf pompelement naar verdeler, hier dient een HD slang of stalen leiding toegepast te worden.
200 bar - Pompsystemen P502, P203 en P502 waarbij alleen gebruik wordt gemaakt van kunststof PA leidingen.
Overige beschikbare overdrukken zonder specifieke richtlijn van toepassing zijn 150, 120 en 80 bar.


Drukschakelaars zijn er in de variatie;

25 tot 250 bar 24-230V aansluiting ¼ BSP
40 tot 400 bar 24-230V aansluiting ¼ BSP
Tonen als Foto-tabel Lijst

Producten 1-12 van 19

Pagina
per pagina
Van hoog naar laag sorteren
Tonen als Foto-tabel Lijst

Producten 1-12 van 19

Pagina
per pagina
Van hoog naar laag sorteren