Verdelers progressief

Progressieve Smeersystemen voor Diverse Toepassingen

SKF biedt een uitgebreide reeks progressieve automatische smeersystemen die perfect geschikt zijn voor machines van klein tot middelgroot formaat. Deze machines hebben verspreide smeerpunten met verschillende smeerbehoeften. Zowel het SKF ProFlex-systeem als het Lincoln Quicklub-systeem kunnen hierbij ingezet worden.

Werking van Progressieve Smeersystemen

Deze progressieve smeersystemen zijn samengesteld uit een pomp die verbonden is met minimaal één primair progressief verdeelstuk, ook wel bekend als moederverdeler. In situaties waar dit vereist is, kan een tweede niveau progressieve verdelers aangesloten worden op de aansluitingen van de moeder verdeler, wat het aantal smeerpunten aanzienlijk kan vergroten. De uitlaten van zowel de primaire als de tweede niveau doseereenheden zijn onderling verbonden door middel van aftakleidingen die naar de verschillende smeerpunten van de machine lopen.

Let op! Gebruik van een derde niveau van progressieve verdelers wordt niet aanbevolen vanwege mogelijke complicaties in het systeem.

Smeermiddelverdeling en Toepassingsbereik

De pomp levert het smeermiddel aan de doseereenheden onder druk, met een capaciteit tot ongeveer 550 bar (8.000 psi), afhankelijk van het specifieke pompmodel. De progressieve verdelers zorgen ervoor dat het smeermiddel gelijkmatig verdeeld wordt over de smeerpunten of volgens vooraf ingestelde hoeveelheden, afhankelijk van het specifieke type progressieve verdeler.

Dit systeem is zeer veelzijdig en geschikt voor uiteenlopende toepassingen. In de praktijk biedt SKF progressieve smeersystemen die nauwkeurig gedoseerde hoeveelheden smeermiddel kunnen leveren, variërend van enkele smeerpunten tot wel 150 smeerpunten. De afstanden kunnen variëren tot ongeveer 15 meter, en in specifieke gevallen zelfs tot meer dan 100 meter wanneer olie toepassingen worden gecombineerd met stroombegrenzers.

Diverse Types Progressieve Doseereenheden

In dit artikel worden verschillende types progressieve doseereenheden beschreven die beschikbaar zijn, elk met hun eigen kenmerken en toepassingsgebieden. Deze omvatten de SSV, SSVM, SSVD en SSVDL.


SSV

De SSV progressief verdeler is een compact enkel blok doseerapparaat voor 6 tot 22 (moederverdeler) smeerpunten. Leverbaar met pin-indicator voor visueel systeem bewaking of met pistondetector voor bewaking van elektrische installaties Doseerinrichting moet in losse onderdelen worden besteld, zie tabel.

Kenmerken en voordelen

 • Maten tot 22 verkooppunten
 • Hoge werkdruk
 • Verkrijgbaar in verschillende materialen
 • Exacte smeermiddeldosering
 • Unieke interne crossporting-technologie
 • Optioneel voorzien van visuele bewakingspen of met elektrisch bewaakte zuigerdetector
 • Toepassingen

 • Bouw en mijnbouw
 • Landbouwwerktuigen
 • Industrieel materiaal
 • Hernieuwbare energie

SSVD

SSVD-type meetapparaat is een compact progressief enkel blok doseerinrichting met regelbare output door middel van verschillende doseerschroeven. De schroef zorgt voor een bepaalde hoeveelheid output per twee uitgangen (tegenover elkaar). Zo is het mogelijk om verschillende hoeveelheden smeermiddel op de te smeren punten te verkrijgen.

Kenmerken en voordelen

 • Tien verschillende maten doseerschroeven verkrijgbaar
 • Optioneel visuele of elektrische bewaking
 • Vernikkelde oppervlaktebehandeling voor: corrosieve omgeving beschikbaar
 • Ideaal voor gebruik als primaire meetinrichting
 • Toepassingen

 • Bouw en mijnbouw
 • Landbouwwerktuigen
 • Industriële apparatuur

SSVDL

De SSVDL verdeler is een progressieve verdeler, Deze SSVDL is een verdeler die geschikt is voor grotere buisdiameters speciaal voor toepassingen in de zware industrie. Ook verkrijgbaar met pin-indicator voor visuele systeembewaking. Uitlaatcombinatie-elementen voor 2, 3, 4 en 5 uitgangen beschikbaar.

Kenmerken en voordelen

 • Gelijk aan SSVD maar met grotere afstanden tussen de uitgangen voor grotere buisdiameters
 • Maten 6 tot 14 verkooppunten
 • Hoge werkdruk
 • Exacte smeermiddeldosering
 • Optioneel voorzien van visuele bewakingspen of met elektrisch bewaakte zuigerdetector
 • Toepassingen

 • Zware industrie

Continuïteit van Smering

Een van de voordelen van deze systemen is dat ze een continue smering garanderen zolang de pomp in bedrijf is. Bij het stoppen van de pomp blijven de plunjers van de progressieve doseereenheden in hun huidige positie staan. Bij hervatting van de pompcyclus zetten de plunjers hun beweging voort vanaf het punt waar ze waren gestopt. Wanneer een smeerpunt verstopt is, onstaat er een blokkade. Deze blokkade fungeert als controlemechanisme en dwingt het onderhoudspersoneel om het systeem te inspecteren en onderhoud uit te voeren.

Planning en Ontwerp van Smeersystemen

Bij het plannen van een effectief centraal smeersysteem moeten verschillende factoren in overweging worden genomen. Dit omvat het aantal smeerpunten, de tegendruk bij de smeerpunten, de bedrijfstemperatuur, het gebruikte smeermiddel, de besturing en bewaking, en meer. De expertise van Ancotech is van grote waarde bij het ontwerpen van systemen die voldoen aan deze specificaties. Een goed ontworpen centraal smeersysteem zorgt ervoor dat de juiste hoeveelheid smeermiddel op het juiste moment wordt geleverd, wat slijtage minimaliseert en vervuiling door overmatig smeren voorkomt.

Specialist in automatische smeersystemen

Ancotech Smeertechniek is specialist in automatische smeersystemen en de daarbij behorende componenten. Wij helpen grote en kleine bedrijven in verschillende sectoren in binnen- en buitenland met het verbeteren van hun productieuitvoer en het reduceren van hun energie- en onderhoudskosten. Wanneer u de smering van uw apparaat wilt optimaliseren, kunt u bij ons terecht. De juiste smeertechniek en smeermiddelen zorgen voor een hogere betrouwbaarheid van uw machines.

Al sinds de start van Ancotech wordt er intensief samengewerkt met onze kwaliteitspartner “Lincoln Industrial”, waarvan wij dealer en importeur zijn. Daarnaast werken we samen met kwaliteitsmerken als SKF, Pressol en Graco. Hierdoor is er door de jaren heen een veelzijdig assortiment aan smeertechniek gerelateerde producten opgebouwd.

Bestel uw progressief verdeler in onze webshop

Weet u al welke smeermiddelen u wilt bestellen? Voeg deze dan direct toe aan uw winkelwagen. De actuele beschikbaarheid is per product te zien. Bekijk ook de andere producten in onze webshop. Als u uw gewenste artikelen heeft toegevoegd, kunt u direct een bestelling plaatsen. Doet u dit voor 15.30 uur? Dan heeft u de bestelling de volgende dag in huis! Neem gerust contact met ons op als u advies wenst of meer informatie wilt ontvangen. U kunt ons bellen via (0)72-561 65 53. Een andere mogelijkheid is het contactformulier invullen.

Instructievideo voor Verdere Verduidelijking

Om het begrip van de werking van een progressieve verdeler verder te verduidelijken, heeft Lincoln een instructievideo gemaakt. Deze video legt stapsgewijs uit hoe een progressieve verdeler functioneert. Voor meer details kan de video bekeken worden via deze instructievideo