Wat is een membraanpomp

Wat is een membraanpomp?

Een membraanpomp, ook wel verdringerpomp, is een hydraulisch of mechanisch aangedreven verdringerpomp die gebruik maakt van een combinatie van heen en weer bewegende beweging en ofwel een klepafsluiter of een kogelkraan om vloeistoffen over te pompen.

Membraanpompen zijn zelfaanzuigend en zijn ideaal voor viskeuze vloeistoffen. Vrijwel alle belangrijke industrieën maken gebruik van membraanpompen. Zij worden algemeen gebruikt om schurende vloeistoffen, met inbegrip van beton, of zuren en chemicaliën te verplaatsen. Ze worden ook vaak gebruikt in auto's en vliegtuigen.


Membraanpompen op lucht

Een luchtgedreven dubbelmembraanpomp is een pneumatische pomp die gebruik maakt van een luchtklep die perslucht tussen twee kanten van de pomp heen en weer leidt.

Luchtgedreven membraanpompen kunnen vloeistoffen met lage, gemiddelde of hoge viscositeit overbrengen, evenals vloeistoffen met gesuspendeerde vaste stoffen. Zij kunnen ook veel agressieve chemicaliën aan, zoals zuren, omdat zij kunnen worden gebouwd met een grote verscheidenheid aan lichaamsmaterialen en membranen.


Hoe werkt een membraanpomp?

De werking van een membraanpomp is als volgt. Membraanpompen maken gebruik van twee flexibele membranen gemonteerd op een gedeelde as die herhaaldelijk heen en weer beweegt in slagen om vloeistoffen in en uit de vloeistof kamer van de pomp te pompen. Deze beweging creëert een vacuüm, waardoor vloeistof wordt opgenomen via een inlaatpoort.

Wanneer de membranen vervolgens via perslucht in tegengestelde richting worden teruggeduwd naar hun oorspronkelijke posities, wordt de vloeistof via een uitlaatpoort uit de projectkamer verdreven. Deze cyclus herhaalt zich terwijl de membraan in werking is, waardoor de pompwerking ontstaat waar dit apparaat bekend om staat.

Het linker membraan wordt in de richting van de vloeistof kamer geduwd, en heeft daarbij de vloeistof verplaatst door de open klep boven aan de uitlaatpoort. Tegelijkertijd wordt vloeistof via het rechter membraan in de rechterkamer gezogen. Aan het einde van de slag zijn de posities gedraaid en herhaalt de cyclus zich in omgekeerde richting, zoals in de afbeelding is te zien.


Een membraanpomp kopen bij Ancotech Smeertechniek

 • -> Vrijblijvend maatwerk advies voor ieder probleem;
 • -> Ancotech ontzorgt met reparatie en revisie in eigen werkplaats;
 • -> Grote voorraad Occasion/ Ruil pompen;
 • -> Groot magazijn met veel voorraad aan onderdelen, zo kunnen kapotte onderdelen snel worden vervangen;
 • -> Breed assortiment en veel keuze, waardoor altijd de beste oplossing kan worden aangedragen;
 • -> Full service van A tot Z: voor elk probleem is er een oplossing die wij aanbieden.

Een membraanpomp kopen? Bestel de pomp in onze webshop, of neemt u contact met ons op voor het beste advies.


Waarvoor worden membraanpompen gebruikt?

Waarom een membraanpomp gebruiken? Membraanpompen zij echte werkpaarden en kunnen voor vele toepassingen worden gebruikt. Ze blinken uit in het verpompen van de meest uiteenlopende vloeistoffen in verschillende soorten industrieën.

Als algemene werkpaarden worden membraanpompen gebruikt in veel verschillende toepassingen, waaronder:

 • Voedingsmiddelen - overbrengen, doseren en verdelen van water, chocolade en andere voedingsmiddelen
 • Coatings - overbrengen, doseren en verdelen van verf of inkt, voedingspomp voor spuitpistolen
 • Chemische verwerking - voor het laden en lossen van tankwagens, voor batching of doseren van chemicaliën
 • Galvaniseren en anodiseren - bijvullen van chemicaliën in tanks voor galvaniseren of metaalafwerking, agitatie van reinigingsoplossingen en filtratie
 • Pulp en papier - drukinkten, lijmen en bulk lijm overdracht
 • Olie en gas - filterpers, overpompen van brandstof in bulk, overpompen van bezinkbassins
 • Water- en afvalwaterbehandeling - overbrengen van zwevende vaste media, zoals water/ vuilwater
 • Mijnbouw - voor de ontwatering van boven- en ondergrondse terreinen en steengroeven, overpompen van slurries en slib, overpompen van brandstof voor voertuigen of zwaar bouwmaterieel

Wat zijn de voordelen van een luchtgedreven membraanpomp?

Membraanpompen bieden een aantal belangrijke voordelen ten opzichte van andere soorten pompen. Hieronder staan enkele van de belangrijkste voordelen van membraanpompen:

 • Hoge precisie: Membraanpompen bieden een hoge precisie in termen van druk- en flowregeling, wat zorgt voor een nauwkeurige controle van de vloeistofstroom.
 • Zelfaanzuigend: Membraanpompen zijn in staat om zichzelf aan te zuigen, waardoor ze geschikt zijn voor toepassingen waarbij de vloeistof op grote hoogte moet worden opgepompt.
 • Flexibiliteit: Membraanpompen zijn verkrijgbaar in een breed scala van maten en krachten, waardoor ze geschikt zijn voor een breed scala van toepassingen en drukniveaus.
 • Lage onderhoudskosten: Membraanpompen hebben minder slijtage aan het membraan in vergelijking met een mechanisch aangedreven pomp. Hierdoor heeft een Membraanpomp minder vaak onderhoud nodig dan andere soorten pompen, waardoor de kosten voor onderhoud en reparatie vaak lager zijn.
 • Chemisch bestendig: Membraanpompen zijn vaak gemaakt van chemisch bestendige materialen, waardoor ze geschikt zijn voor het transporteren van een breed scala van vloeistoffen, waaronder chemicaliën en corrosieve stoffen.
 • Geschikt voor de meest uiteenlopende vloeistoffen: Ze zijn bestand tegen schurende en stroperige(viskeuze) vloeistoffen.
 • Veilig in gevaarlijke omgeving: Omdat hun werkingsmechanismen geen vonken of wrijving produceren, zijn membraanpompen geschikt voor gebruik in gevaarlijke omgevingen, zoals locaties waar ontvlambare materialen aanwezig zijn.

Hoe een luchtgedreven membraanpomp te gebruiken

Membraanpompen hebben een reeks voordelen en kunnen enigszins gespecialiseerde vereisten hebben voor hun installatie. Als u deze instructies opvolgt, kunt u allerlei kosten en schade aan uw membraanpomp voorkomen:

 • Ze moeten worden gemonteerd op een stevige basis of ondergrond, omdat het mechanisme van de membranen van deze pomp ervoor zorgt dat de pomp tijdens de werking trilt. De aanzuig- en persaansluitingen moeten flexibele verbindingen zijn (zoals een rubberen slang, geen geribbelde leiding) en moeten compatibel zijn met de vloeistoffen die worden verpompt.
 • De aanzuigleiding of slang van de vloeistof inlaat moet minstens even groot zijn als de aanzuigpoort. Als dit niet wordt nageleefd,verliest de pomp zijn werking. Daarnaast moet de slang zo kort mogelijk zijn en zo dicht mogelijk bij het toevoervat liggen.
 • Het is van cruciaal belang dat de luchttoevoerleiding de juiste afmetingen heeft. Gebruik van een te kleine luchtleiding kan leiden tot een tekort aan perslucht. De juiste luchtstroom is vereist voor een doeltreffende werking van de membraanpomp.
 • Om het debiet en de druk van Membraanpompen te regelen, moet een luchtdrukregelaar worden geïnstalleerd in de luchttoevoerleiding van de pomp om de inkomende luchtdruk te regelen.

De Membraanpomp kort samengevat

Membraanpompen zijn veelzijdig type pompen die worden gebruikt voor een breed scala aan toepassingen, waaronder waterbehandeling en chemicaliën transport. Membraanpompen bieden een hoge precisie in termen van druk- en flowregeling, zijn zelfaanzuigend, flexibel, hebben lage onderhoudskosten en zijn vaak gemaakt van chemisch bestendige materialen.

Bestel hier uw Membraanpompen

Bekijk de Membraanpompen op de website en maak een keuze. Staat uw configuratie er niet tussen? Neemt u dan gerust contact met ons op. Neem ook een kijkje bij onze andere producten. Voeg de gewenste producten toe aan uw winkelwagen en laat een bestelling achter.

Heeft u behoefte aan advies, of wilt u meer informatie ontvangen over een specifiek product? Neem dan gerust contact met ons op, wij zijn telefonisch bereikbaar via (0)72-561 65 53. Of stel uw vraag via het contactformulier.


Ancotech Smeertechniek

Ancotech Smeertechniek bestaat al sinds 1996, en heeft zich in de loop van de tijd ontwikkeld tot een expert op het gebied van smeersystemen, pompen en pomptechnieken in de breedste zin van het woord. Wij helpen grote en kleine bedrijven in verschillende sectoren in binnen- en buitenland met het verbeteren van hun productie output en het reduceren van hun energie- en onderhoudskosten.

Al sinds de start van Ancotech wordt er intensief samengewerkt met onze kwaliteitspartner “Lincoln Industrial", waarvan wij dealer en importeur zijn. Daarnaast werken we samen met gevestigde namen als SKF, Pressol en Graco. Hierdoor is er door de jaren heen een veelzijdig assortiment aan smeertechniek gerelateerden producten. Zo vindt u in ons ruime assortiment verschillende vetspuiten, oliepompen, vetpompen, membraanpompen en legio aan onderdelen en toebehoren.